Nu kommer jeg lige med et eksempel på en samtale, der har fået et spørgsmål til at springe frem i mit hoved. Lyder det ikke som en god game plan? …det synes jeg i hvert fald. Så det har jeg tænkt mig at gøre.

Hvordan staver man til ‘pibe’?” spurgte hun, hvorefter hun straks slog en kolbøtte.
Det ved jeg da overhovedet ikke… men jeg kan lige slå det op i ordbogen.” svarede jeg og fandt 35 geder frem, som jeg krammede.
Det må du meget gerne, for jeg vil nemlig meget gerne vide det.

Når man slår noget op i en bog, betyder det, at man foretager sig den handling, hvori man åbner en bog (…i dette tilfælde er det ordbogen) på en bestemt side, men hvorfor siger man, at man slår noget op?

Det giver jo god nok mening, når man taler om et stykke papir, som man slår op på en væg (eller en statusopdatering, man slår op på en digital væg), men det giver jo kun mening, fordi man rent faktisk slår noget op… man slår det fast på væggen (f.eks. med en hammer eller et klik). Men når man slår noget op i en bog, slår man jo ikke noget fast i bogen… på en måde gør man jo faktisk det modsatte – man fjerner noget viden fra bogen (eller okay, man fjerner det ikke… man kopierer det ind i ens hjerne).